Wat is nu eigenlijk biologisch katoen

Wat is nu eigenlijk biologisch katoen

Door Diana

Biologisch katoen is gewone katoen, maar dan verbouwd zonder gebruik van kunstmatige meststoffen (kuntsmest) of bestrijdingsmiddelen (pesticiden). Genetisch gemodificeerde planten mogen niet gebruikt worden voor gecertificeerd biologische katoen.

Als katoen zonder chemicaliën wordt gemaakt, wordt er bijvoorbeeld mest gebruikt voor de planten, en wordt onkruid tegen gegaan op natuurlijke manieren, zonder gif. Voor biologische landbouw gelden ook strengere regels voor het gebruik van water en hout.  

Andere initiatieven

Om goed voor het milieu en voor je gezin te zorgen moeten boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun katoen. Fairtrade is een organisatie die wil zorgen dat boeren een eerlijke prijs krijgen en jij als consument kan zien welke katoen Fairtrade is.

Global organic textile standardOok zijn er organisaties die kijken naar het verbeteren van 'gewone' katoen. Zoals GOTS : global organic textile standard

Er zijn standaarden die beschijven wanneer katoen biologisch mag heten. De belangrijkste is GOTS, maar ook de standaard van Textile Exchange speelt een belangrijke rol omdat veel grote bedrijven erbij zijn aangesloten. Sommige keurmerken gebruiken deze standaarden om te kijken of een merk hun logo mag gebruiken. Bijvoorbeeld: Made-By, Soil Association en IVN Naturtextil. Er zijn ook nog organisaties die controleren of stoffen echt aan de standaarden voldoen zo kun je bijvoorbeeld met logo van het Franse EcoCert of een code dan Control Union tegenkomen in je eigen kleding. 

Wassen en onderhoud

Biologisch katoen kun je op dezelfde manier wassen en mooi houden als gewone katoen...